Peter Fryckman Minun puolueeni on Suomi

Inhimillisyyttä vanhustenhoitoon

  • Inhimillisyyttä vanhustenhoitoon

Viime vuosina olemme valitettavasti joutuneet lukemaan nälkää näkevistä vanhuksista. Omissa ulosteissaan makaavista vanhuksista. Hoitokodeissa kaksi viikkoa kuolleena maanneista vanhuksista. Näitä epäkohtia ei ole hoitohenkilökunta huomannut. Nämä uutiset ovat muuttuneet arkipäiväisiksi Suomessa.

 

Näin ei saisi olla. Asiaan on saatava saada muutos nopeasti. Yhtenä parhaista keinoista esitän omaishoitajille maksettavan korvauksen tuntuvaa korottamista. Nykyinen järjestelmämme maksaa 24/7 kotihoidosta joitakin satoja euroja kuukaudessa. Tämä korvaus ei ole riittävä muodostaakseen todellisen vaihtoehdon laitoshoidolle hoidon hoivakodissa maksaessa minimissään €1500/kk.

 

Kotihoidolla on huomattavasti positiivisia vaikutuksia. Se parantaa vanhusten sosiaalista elämää ja elämän laatua, vanhuksen saadessa elää osana perhettä. Tämä lisää yhteisöllisyyttä, opettaen nuoremmille läheisistä huolenpidon kulttuuria laitokseen työntämisen sijaan. Terveydenhuollon menoihin tällä olisi odotettavissa pitkä-aikaisvaikutus, sillä henkinen hyvinvointi tuo myös fyysistä hyvinvointia.

 

Omaishoitajalle maksettava palkka jää paikalliseen talouteen kiertämään, eikä karkaa ulkomaisiin veroparatiiseihin. Paikallisessa taloudessa kädestä käteen kiertävän rahan kerrannaisvaikutusta talouden piristäjänä ei pidä aliarvioida.

 

Työllisyyteen tällä olisi huomattava merkitys. Moni työtön voisi työllistyä suoraan omaan kotiinsa ja useita työpaikkoja vapautuisi muilta aloilta. Poistuvien työttömyyskorvausten ja asumistukien yms. vaikutus alentaa käytännössä kotihoidon kustannuksia.

 

Hoitokotien kuormituksen keventäminen parantaa niissä asuvien vanhusten hoitoa. Tämä sillä edellytyksellä, että vaadimme ja valvomme riittävän henkilökunnan määrää suhteessa asukkaisiin.

Tälle asialle on tehtävä jotain erittäin nopeassa aikataulussa. Se tietää ja tuntee jokainen tiedostava kansalainen.

Vanhukset eivät ole rasite, vaan rikkaus. He ansaitsevat kunnioituksemme ja arvoisensa huolenpidon vastineeksi siitä, että he pitivät meistä aikoinaan huolta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen
Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

"Vanhukset eivät ole rasite, vaan rikkaus" kirjoittaa blogisti.

Valtaosa puolueista on kyllä ollut jo monta vuotta sitä mieltä että maahanmuuttajat ovat rikkaus.

Ei mulla muuta.

Toimituksen poiminnat